Friday, December 6, 2019

10 böcker och filmer om klimatet

10 böcker och filmer om klimatet
https://www.omvarlden.se/kultur/kultur-2019/10-bocker-och-filmer-om-klimatet/           
Framtida skräcksamhällen eller nya sätt att leva på. “Cli-fi” – eller “klimatfiktion”, är en genre som växer. Vi listar 10 böcker och filmer om klimatet.
https://www.omvarlden.se/kultur/kultur-2019/10-bocker-och-filmer-om-klimatet/
 
Inom den relativt nya genren “Cli-fi”, “klimatfiktion” finns allt från den klassiska undergångs-genren till en populärkultur som fokuserar mer på hur livet skulle kunna se ut i en varmare värld. 
 

Fem böcker:

“Parable of the Sower” av Octavia Butler
USA, år 2024. Finanskriser och klimatkriser har avlöst varandra och nu är vattnet dyrare än bensin. Bränder härjar och havet stiger. Vi följer 15-åriga Lauren Oya Olamina som bor i ett laglöst område omgärdat av murar. Hon inser att läget är allvarligt och att det kommer bli värre men ingen vill lyssna på henne. Hon skapar sin egen religion och tar sig utanför murarna. Boken kom ut redan 1993 men släpptes i en svensk översättning först i år, 2019. Mer aktuell än någonsin. 
 
“Allting växer” av Lyra Kolis
I svenska Lyra Kolis framtidsskildring har divserse klimatrelaterade katastrofer och krig lett till att stora delar av världen är obeboelig. Nu finns “FN”-kontrollerade klimatzoner där människor lever ganska behagliga liv med VR-simulerat sex och konstgjord natur. Varken tunga jobb eller döden är ett problem längre. Utanför bubblan kvarstår kaoset. Men allt är inte en dans på rosor i paradiset – unga människor drabbas av psykisk ohälsa och existentiell ångest, däribland huvudpersonen Jossi som börjar engagera sig som aktivist för att omvandla människans relation till naturen. 
 
 
“Blå” av Maja Lunde
År 2041 har klimatförändringarnas konsekvenser tagit södra Europa med storm. Vi får följa David och hans dotter som hamnar i flyktingläger och letar efter resten av sin familj. Vatten och mat är bristvaror. Höga temperaturer och torka. Parallellt följer vi också miljöaktivisten Signe år 2017 som kämpar för att bevara den norska naturen. Det är lätt att känna igen sig i människorna, platserna och ödena. Det blir tydligt hur pass mycket människan påverkar klimatet – och vad vi skulle kunna göra annorlunda. Lunde har också skrivit “Binas historia” en vacker (och hemsk) skildring av den globala bidöden, kanske snäppet bättre än “Blå”.
 
“The Wall” av John Lanchester
 
Klimatförändringarna har gjort att havsnivån stigit vilket lett till en kaosartad värld. I Storbritannien har man byggt en mur, “The Wall”, för att begränsa invandringen. Den brittiska befolkningen blir “försvarare” av sitt eget land, ungdomar gör militärtjänst på muren – allt kretsar kring muren helt enkelt. De som utifrån lyckas ta sig in till landet blir slavar till staten. Vi får följa en av vakterna, Kavanagh; hans vardag på muren och hans reflektioner om världen. Det är lätt att dra paralleller till vår samtid – till Brexit, till stigande havsnivåer och till byggandet av murar runt om i världen.
 
 
“Sands of Saravati” av Risto Isomäki
 
Från en indisk stad som ligger under vatten till Grönlands borttynande glaciärer. Nu, och 20 år framåt i tiden. Västvärlden har länge ignorerat det som många utvecklingsländer redan vetat om, katastrofen kommer – i form av en stor och farlig tsunami. Det är en faktaspäckad bok där huvudkaraktärerna, forskare och arkeologer, kommer i andra hand efter undervattensbeskrivningar, föroreningar och smältande glaciärer. Många frågor dyker upp längs vägen. Hur länge klarar vi oss till exempel utan elektricitet? Kommer vi få fler “Atlantis-städer”? Ett wake-up-call om global uppvärmning, politik, människans roll och vad som kan hända med vårt sårbara ekosystem. 

Fem filmer:

“The day after tomorrow”
Klassikern som både risats och rosats. Rosats för sina visuella effekter och för att få fler att få upp ögonen för klimatförändringarna. Risats för dess extrema tilltal och för att ha förvrängt forskningen. Vi följer en polarforskare som försöker varna världen för att golfströmmen håller på att kollapsa. När den sedan gör det leder det till extremväder – och en ny istid. Extremt, ja men också sevärd.
“Wall-E”
Familjefilm om den skräpplockande grävmaskins-roboten Wall-E. Mänskligheten har flytt jorden som blivit obeboelig, kvar finns bara skyskrapshöga sopberg – och Wall-E. Han fortsätter plocka skräp och har blivit lite av en sakletare. En dag hittar han något grönt som växer och blir kär i en annan robot. Både dystopiskt och hoppfullt.
 
“Snowpiercer”
År 2031. En av världens rika mäktiga män har försökt stoppa den globala uppvärmningen med hjälp av geoengineering men experimentet går fel och det blir istället en ny istid. Jordens sista överlevande människor bordar tåget “Snowpiercer” – olika samhällsklasser sitter i olika delar av tåget. Vi följer Curtis Everett, en av de fattiga resenärerna, som gör revolution mot elit-passagerarna. Klimatkris möter klasskamp.
 
 
“Interstellar”
I Interstellar har stora miljökatastrofer inträffat och mänskligheten är nära en undergång. Maten håller på att ta slut och luften försämras. En grupp forskare försöker hitta en ny plats att leva på – i rymden. Ödesmättat och underhållande.
 
“Beasts of the Southern Wild” 
Arktis smälter och snart drar orkanen Katrina in över Louisiana. Vi följer sexåriga Hushpuppy i som lever av naturen i en by lite utanför samhället. Hon tar hand om sin onyktra slarviga pappa och filosoferar mycket om hur universum håller på att gå sönder, hon föreställer sig att uroxar lossnar från isen och flyter iväg. Fint med barnperspektiv!
 
Louise Gårdemyr/Redaktionen

No comments: